Drie jaar intensief betrokken bij Stichting Techniek Onderwijs 

Drie jaar intensief betrokken bij Stichting Techniek Onderwijs 

Door Gijs Hodenius

De afgelopen 3 jaar heb ik voor Aranco aan verschillende projecten gewerkt. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk bij een business consultancy als Aranco? Misschien is dat wel het beste te illustreren aan de hand van een opdracht rondom Sterk Techniek Onderwijs, kortweg STO. In mijn eerste jaar bij Aranco lag de nadruk op het monitoren en evalueren van de voorgaande STO-periode. Samen met collega Wesley Jongen ontwikkelde ik een monitor en evaluatie voor de kwalitatieve (en daarmee vaak subjectieve) elementen van STO. Bovendien hebben we onderzocht of de vooraf gestelde doelstellingen behaald waren. Verschillende sessies werden georganiseerd om de opgehaalde resultaten aan de regiocoördinatoren terug te koppelen. Deze evaluatie was voor mij een eerste introductie met STO en met de verschillende onderwijsinstellingen in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg die hierbij betrokken waren. 

Het bleef hier niet bij. We kregen de vraag om ook voor de volgende STO-periode te helpen bij het opstellen van de plannen. Anders dan bij de vorige periode was er nu meer tijd om alle stakeholders te spreken, individueel of in groep sessies. Dit traject startte uiteindelijk begin 2023. Er werden sessies georganiseerd met regiocoördinatoren, bedrijvencoördinatoren, bestuurders per subregio, bedrijven, mbo’s en met wethouders. Hieruit kwam een enorme hoeveelheid informatie, wensen en verbeterpunten die in de planvormingsfase meegenomen moesten worden. Deze input droeg bij aan het tot stand komen van de nieuwe speerpunten voor STO 2025-2028. Door te vergelijken welke onderwerpen voor de verschillende partijen belangrijk waren, ontstonden roden draden die uiteindelijk de basis waren voor de 4 nieuwe speerpunten. Het interessante aan dit proces was om te horen hoe de verschillende organisaties tegen STO aan keken. Onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden had zo ieder een eigen kijk op techniekonderwijs. Voor mij als relatieve buitenstaander was het des te boeiender om uit dit alles een gemeenschappelijk verhaal te destilleren dat als visie en stip op de horizon kon dienen voor de volgende periode. 

Hoewel er dus initieel veel tijd was om de aanvraag en benodigde documenten voor te bereiden, bleek in 2024 toch dat er nog veel werk verzet moest worden. Het werd duidelijk hoe de formats eruit gingen zien en het bleek noodzakelijk dat de verschillende subregio’s nog meer input aanleverden. Dit alles tot een logisch en (voor een buitenstaander of beoordelingscommissie) leesbaar verhaal te maken bleek daarom nog een flinke kluif. Hierin konden we onze expertise als consultants met ervaring in de onderwijswereld goed tonen. Uiteindelijk is het gelukt om voor beide regio’s, Noord- en Midden-Limburg enerzijds en Zuid-Limburg anderzijds, een regiovisie en een activiteitenplan op hoofdlijnen in te leveren. Voor mij staat dit project symbool voor mijn drie jaar bij Aranco. Het project liet de uitdagingen, maar vooral de kracht en het belang van samenwerkingen tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven in Limburg zien. Al met kijk ik met trots terug op een traject waarin de belangen val alle partijen op een afgewogen manier vertegenwoordigd zijn in de visie voor het Limburgse techniekonderwijs in het kader van STO.